Jump to content
  • 0
IGNORED

Gottelib System 1 Display Issue


Muzac
 Share

Question

Hi everyone,

Hope you’re all staying safe and sane and playing lots of pinball.

I have a real head scratcher regarding the status displays on my recently revived Gottelib Pinball Pool.

I have successfully brought back missing display segments by re-pinning connectors etc but a segment on the status display is playing up. 
 

Primarily, I have replaced all the boards with an all in one Pascal P1 - 1 x 4 board, re-pinned all the connectors attached to this board and also re-pinned the status display connector.

Segment “c” is the issue.
 

When the machine boots up the segment is working:

In B525CAE0-1C9E-478B-81C8-2958E3749F15.thumb.jpeg.f8c4cc3f91b5a6dacbbfd7feb3e51249.jpegand 

In attract mode the segment is missing in the left window:

92143D7C-5841-4484-807F-B7CBD22DE718.thumb.jpeg.46ad9a242415befc35520ce3570af69c.jpeg

During gameplay the segment is also missing in the left window:
6E862B72-123E-4FAA-8181-B724498BE73C.thumb.jpeg.be293783f328275b2fef034b452f41a6.jpeg

I am assuming that there is a different signal path for the boot up sequence as opposed to the attract mode/gameplay mode? This is the FINAL wrinkle to iron out on neglected piece of art and if anyone can shed any light on this it would be greatly appreciated! 
 

Cheers, Zac.

Link to comment
Share on other sites

13 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

not doubting your repining skills, and if clearing the memory doesn't work, possibly contact Pascal?

maybe check the credit/ball in play board solder pads/joins?

now just thinking, i had a situation occur on my Solar Ride that showed up 55 credits, yet that exceeded the maximum limit.

maybe try and reduce the credits?

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
On 01/10/2021 at 8:24 AM, Arcade King said:

Just wondering if you tried clearing the memory?

Hi mate. No I haven’t done that but I’ll give it a shot. Cheers.

16 hours ago, Rich said:

not doubting your repining skills, and if clearing the memory doesn't work, possibly contact Pascal?

maybe check the credit/ball in play board solder pads/joins?

now just thinking, i had a situation occur on my Solar Ride that showed up 55 credits, yet that exceeded the maximum limit.

maybe try and reduce the credits?

Thanks mate, I’ll follow those steps. It’s just odd it works but then doesn’t work🤔 I actually noticed last night that when I first turned it on that the segment was faintly there during attract mode and then it flickered out. Sounds like a join issue I guess?

Link to comment
Share on other sites

  • 0
On 02/10/2021 at 11:43 AM, Limorange said:

Do you have another display to try?

I do, I have a Sinbad at my bar in Adelaide. I’ll give that a go. Thanks!

On 03/10/2021 at 9:44 AM, Gemini2544 said:

Did you re pin the display plugs?

 

Yes indeed.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Ok finally got back to it. I took the status display out of my Sinbad at work and tested it in the Pinball Pool. It works fine, the segment is there so it looks like the problem is the display itself! 

I had a look over it and I couldn’t see any obvious breaks or burn marks etc. The only thing I did notice was that the boards had different configurations of components between them. I would imagine this is simply because imagine they are different models of the same board? See pic below, Sinbad display is the one on the black material.

Any assistance would be great. 😀
 

7E15DF0E-7A9C-4813-9BDF-B71BC5F6ABDC.thumb.jpeg.95f84a6318e7dad93df3a0dc6c37ad19.jpeg9C4A82F2-65BE-4519-885B-5A4059B373E0.thumb.jpeg.82c46cc6d0bae1455481995e2f813360.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Thanks a bunch for your replies gents. 👊

On 13/10/2021 at 11:39 PM, Limorange said:

Probably one of the 6118 ICs. If you repair it change the electrolytic cap while you're at it.

Ok thanks, is there any way of testing them prior with a DMM?

On 14/10/2021 at 12:01 AM, wiredoug said:

you might get lucky if you swap z2 with z3.   only half of z3 is used

Interesting mate, I’ll look into that, it would be a big win!

 

On 14/10/2021 at 3:14 PM, Gemini2544 said:

Can you post some pix of the back of it please. Could be cracked or dry solder joints as well.

Absolutely, see attached. Would it be a good idea to reflow all the contact points perhaps?

As an aside also, does anyone have any recommendations about sticking the glass displays back onto the boards? All of them have come unstuck and I was a bit concerned about using glue in case they get hot when used for long periods…

 


 

0CCE889A-672B-48C1-A61B-B5816BCFEB69.jpeg

16A673A7-BA61-47CE-82C1-5F382C4AA95D.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...