Announcement

Collapse
No announcement yet.

Phantom of opera just died on me

Collapse

Post your SS Pinball Project pictures and logs here.

X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    Phantom of opera just died on me

    Feeling sick, I was just playing my Phantom of the Opera and then decided to change the batteries on the CPU board as they are about 5 years old.
    No corrosion, swapped them out but when I powered up I got a flash of garbage on the displays then all black!

    I have done somthing to my CPU board. I have no 5volts! I have power to lights, speaker is humming but no CPU.
    I checked the fuses, all seem ok, where else should I check on powersupply for 5v??

    thanks for tips..

    #2
    Check the fuses with a multimeter DON'T look at them. The fuse in the pix looks fine but it's open circuit.

    Comment


      #3
      I triple checked all fuses with DMM on cont test. All good.
      I have 12v but no 5v..Click image for larger version

Name:	IMG_0818.jpg
Views:	1
Size:	291.0 KB
ID:	1846780Click image for larger version

Name:	IMG_0817.jpg
Views:	1
Size:	326.7 KB
ID:	1846781

      Comment


        #4
        Pull every plug back out and plug them all back in. You would be surprised how well things look when in place but when pulled out and back in, you suddenly notice a connector was one pin out.
        If that doesn't help start looking for crack solder joints on the connectors. DE machines have a lot of heat related problems around the power supply board connectors.

        Comment


          #5
          I see your batteries are mixed types, this is also a no no. You get issues if there all different types. Also when you tested the fuses did you test them in the holder or did you remove them individually.

          Comment


            #6
            Originally posted by Autosteve View Post
            Pull every plug back out and plug them all back in. You would be surprised how well things look when in place but when pulled out and back in, you suddenly notice a connector was one pin out.
            If that doesn't help start looking for crack solder joints on the connectors. DE machines have a lot of heat related problems around the power supply board connectors.
            IT WORKS!!!! THANKS VERY MUCH... I did push connectors in before but never actually removed and resat them..
            Cant believe how dodgy but clean looking connectors they are..

            I am back in business.. love the phantom..
            I someties see EPROM upgrades available but dont think any point, wouldnt be any dramatic change to game play??

            thanks again AutoSteve & Gemini for replies.. Had a real sinking feeling my beloved pinny was down..

            all good now!

            Comment

            Users Viewing Topic: 0 members and 1 (guests)
            Working...
            X