PDA

View Full Version : 20" LAI resto/refit



Arcade King
15th April 2009, 08:04 PM
I picked up a couple of lowboys and pissed of that nasty Astro candy cab (spit) When we tried plugging this cab in it tripped the safety switch. Somebody had changed the plug and wired it wrong, the earth was on the active.
Heres a quick thread on what I'd usually do. In this case the chassis was unsalvageable so I'll be putting in a brand new Jomac universal chassis.

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1675.jpg

Just a pic of the cab, I've already taken the marquee out.

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1676.jpg

Pic of the original Chassis..**** never seen one mounted horizontally like that..bodgy as all ****. The RGB wires are soldered directly to the pins.

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1682.jpg

Inside the front. The distribution board, PSU and stepdown transformer are all mounted in a queerbo way.
I'm going to take all this out and mount the distribution board and PSU at the bottom of the cab. This PSU doesn't work so im going to **** it off and put a Peter Chou in.
I don't like the way the step down transformer is mounted (on top of the coin box) so I'm going to remove it. Usually I'd just hook the uni chassis to the step down but it doesn't really need to be. For those who don't know the Jomac universal chassis can run on 110 or 240 volts just fine.

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1689.jpg

All the crap removed and the PSU and distribution board moved to where they should be.

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1684.jpg

Removed the hornets nest :laugh: and cleaned it up. Installed a new Fluro and starter.

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1685.jpg

Here's the Universal Chassis in the box ready to go.

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1686.jpg

On the left is the plug on the universal chassis on the right the plug I pulled off the stepdown tranformer to plug into the distribution box. I'll cut the top off the cord on the left and soldered it to the plug on the right. I wont need the ground wire in the middle so I cut it off. To make every thing nice and neat I use heat shrink tube over the wire once soldered.

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1688.jpg

Universal Chassis installed. I love the remote adjustment pots on these things. Note that ive mounted them on the door and mounted the chassis so you can access the flyback (focus and brightness) and horizontal width adjustments from the front of the cab. I will never need to take the back off the cab again.

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1690.jpg

Forgot to take a pic of the RGB wiring but its pretty easy, just match the colours and solder.
Heres a pic of when i first turned it on. Make sure you always check your 5+ voltage to make sure its correct BEFORE plugging any PCB in.

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1691.jpg

Close up

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1692.jpg

http://www.aussiearcade.com/uploads/AK/lowboy/IMG_1693.jpg

There you go done and done and only took a few hours.
The cab on the right has an old Kega chassis which I managed to repair. The thing needed a few caps and had to replace the suction cap on the anode because the bloody thing was like putty and half of it was still stuck to the tube.
Power supply on the Kega needs new caps but it will do for now. The other problem with the cab is the fluro on it just blinks and wont come on. I put a new tube and starter in it so I'm assuming the ballast is ****ed?

The LAI lowboys are the absolute BEST, I'll take these over a candy any day.

Foot
15th April 2009, 08:15 PM
Nice cabs AK, have to agree LAI are the best lowboys, mines not going anywhere

WOKA
15th April 2009, 08:21 PM
Agree - the LAI 20" cabs are nice, nice, nice...

Emohawk
15th April 2009, 08:27 PM
nice work mate a lowboy would be cool to have..

Arcade King
15th April 2009, 08:30 PM
Agree - the LAI 20" cabs are nice, nice, nice...
Yeah too right. they are made of Ply not MDF, the monitor is easier to rotate just unscrew from the top and turn and they are really well wired..

Johns-Arcade
15th April 2009, 09:57 PM
Great write up Trav, well done!

Regards,

Johns-Arcade.

Supremicus
16th April 2009, 12:14 AM
Nice score trav. Why does that look like a lock bracket screwed to the distribution block :blink: The things ops do.

Burra749
16th April 2009, 06:58 AM
Nice work Trav, great to see them going again instead of stuffed up the back of an Ops warehouse.:cool:

Mikie
16th April 2009, 07:10 AM
really nice, well done.

poindexter
16th April 2009, 07:57 AM
It would look much better at my place.
Very nice job.

Arcade King
16th April 2009, 08:32 AM
Thanks guys.
I only put the thread up so it may help a newbie down the track in a basic cab refit.
I haven't really done anything out of the ordinary here :)

AskJacob
16th April 2009, 09:09 AM
One good thing - at least the earth wiring was in there. Maybe not wired up properly, but in there.

Nice work mate, almost gets me geared up to look at my cabs and do something.

3 cabs so far, and all have monitor issues. Just over them :x all with knackered purity/geometry. Sydney must be full of yoke twiddlers...

Another tip for arcade newbies: buy a worker rather than a fixer-upper if you want to have some satisfaction.

Cheers
Jacob

Fish Tales
16th April 2009, 09:38 AM
Good to see kids enjoying NZ story.
:cool:

narf_
19th April 2009, 01:36 AM
nice trav

i liked my lowboys but i replaced them all with a slightly larger lai cab so its still sorta lowboy ish

theres a shortage of lowboys in the west people cant get enough of them atm

Arcade King
19th April 2009, 07:48 AM
I think I've owned just about every Generic cab LAI built but have to say my personal favs are these 20" lowboys, 6 slot neo and the 20" 4 slot varient and last of all the mighty TMNT style cab.

narf_
19th April 2009, 08:33 AM
yeah nice work

turtle cabs are sweet. I like the idea of 4 bolts and you can swap a CP over on the larger lai cabs.

the lai cabs just seemed to have so much room for variations

Arcade King
19th April 2009, 08:37 AM
I agree mate like I've said they are extremely well wired and usually even the 2 player games have al the wiring there to fit a 4 player CP on.

narf_
19th April 2009, 08:41 AM
yeah the wiring has always been a love of mine.

i chatted to a old op mate once and he said they carried the idea of lai with all the molex plugs on short leads to each part (ie p1,p2,power ect). just made op life so much easier. if a PS died on site you just unlpugged the molex and wacked another premade harness on with a new PS in under 5 mins

im trying to keep the lai wiring going on a current resto